FAQ

Veel gestelde vragen over Alpaca’s

 

 


 

 
Is een alpaca familie van de lama?
Deze zijn nauw verwant aan elkaar. Ze zijn beide bekend als ‘nieuwe wereld kameelachtigen’ (NewWorld Camelids), waaronder ook de vicugna en de guanaco behoren. De vicugna en de guanaco zijn de wilde voorouders van de gedomesticeerde alpaca en lama. Pas sinds 2001 is door DNA onderzoek bekend dat de alpaca niet van de lama afstamt maar van haar wilde voorouder de vicugna. Sindsdien wordt de alpaca ook aangeduid al Vicugna pacos.
 
Hoeveel grond heb je nodig?
Voor de eerste twee alpaca’s heb je zo’n 1000m2 nodig, voor elke alpaca die erbij komt 250m2 extra. Hou er rekening mee dat regelmatig verweiden een must is, dat het verstandig is om meerdere weilandjes beschikbaar te hebben
 
Kan ik 1 alpaca houden?
Nee, de alpaca is een echt kuddedier en heeft soortgenoten nodig om mee te communiceren en zich op z’n gemak te voelen. Minimaal 2 alpaca’s maar in de rangorde is er dan altijd 1 de baas en kuddegevoel is hiermee minimaal. Beter is om uit te gaan van minimaal 3 alpaca’s.
 
Wat eten alpaca’s?
Voornamelijk (kort) gras en goede kwaliteit fijn hooi. Vers water niet vergeten. Alpaca’s eten kleine hoeveelheden, zijn zuiniger dan schapen. Verder zijn er alpacabrokken op de markt dat voorziet in hun dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Aangezien ze een kleine voormaag hebben, moet dit ook maar in kleine hoeveelheden aangeboden worden, aangezien er anders geen ruimte voor ruwvoer overblijft.
 
Spugen alpaca’s?
Ja, heel soms….alhoewel ze niet gericht naar mensen spugen, tenzij ze in het nauw gedreven worden en in paniek raken. Het regelmatig rustig omgaan met deze dieren, maakt dat ze zich niet gauw bedreigd voelen. Het spugen doen ze namelijk zelf niet van harte. Ze staan vaak nog een half uur met mond open als ze hebben moeten spugen, alsof het een vieze nasmaak heeft.
 
Hoe is hun gedrag?
Alpaca’s zijn nieuwsgierig, teder, intelligent en gevoelig, daarbij laten zich makkelijk iets aanleren. Een drachtige merrie kan wel iets kribbiger zijn, naar soortgenoten en soms ook naar eigenaren.
 
Zijn ze gevaarlijk?
Absoluut niet. Ze bijten en schoppen niet gericht. Ze hebben niet de tanden, horens of hoeven om serieuze verwondingen aan te brengen. Kleine kinderen wel in gaten houden met een naar achter slaan van een achterpoot.
 
Zijn alpaca’s makkelijk te houden?
Met een goede verzorging en een uitgebalanceerde voeding zul je weinig last hebben van ziekten e.d. Het zijn wel dieren die zich slecht ziek laten zien, het regelmatig controleren van hun conditie is dan ook aan te raden. Een gedragswisseling kan al aangeven dat het dier iets mankeert. Het is dan zaak om direct maatregelen te nemen.
 
Houden ze van mensen?
Een alpaca zal uit nieuwsgierigheid naar je toe komen, maar is altijd op zijn hoede. Handen houden ze niet van, dus als je die bij je kunt houden, komen ze je van dichtbij bekijken. Ook hier geldt, wanneer er respect is en het dier in zijn/haar waarde gelaten wordt, krijgen ze snel vertrouwen in de mens.
 
Is het verstandig om met een hengst en een merrie te beginnen?
Nee, een hengst kun je beter niet continue bij een merrie laten lopen. Een dominante hengst wil altijd wel dekken en zo één op één wordt een drachtige merrie veel lastig gevallen. Dit kan ook verlies van het veulen tot gevolg hebben.
Het is zeer aan te raden om te beginnen met minimaal 3 alpaca’s van hetzelfde geslacht of een combinatie te maken met gecastreerde hengsten (ruintjes).
 
Zijn alpaca’s met andere dieren te houden?
In principe wel. Diersoorten in het algemeen zijn beter per diersoort te houden, maar het is wel mogelijk. Let wel op dat alpaca’s gevoeliger zijn voor wormbesmettingen en nogal verlegen bij de voerbak. Dus zorg er voor dat voerbakken gescheiden zijn. Niet elk diersoort heeft hetzelfde nodig. Als fokker houden we liever de kudde apart. Maar alpaca’s worden ook ingezet om schaapskuddes te beschermen tegen bijvoorbeeld vossen.
 
Wat kosten alpaca’s?
Dit is geheel afhankelijk van de kwaliteit van het dier en wat u zoekt. Grofweg is er een verschil tussen hobbydieren en dieren met erg goede fokkwaliteiten. De prijs van merries voor de hobbymarkt ligt tussen de 1000 en 4000euro en voor de fokkerij al snel boven de 3000 euro en ver daarboven. Dekhengsten voor de hobbymarkt kosten tussen de 1750 en 2500 euro, alhoewel de prijzen hier al wel lijken te dalen. Voor een bewezen goede dekhengst kunnen de prijzen wel in 10 duizenden euro’s lopen. Ruintjes zijn tegenwoordig rond de 500 tot 1250 euro verkrijgbaar! Let wel dit zijn geen richtprijzen. Sommige dieren worden veel goedkoper aangeboden, andere veel duurder. Lees u zelf daarom goed in en kijk eerst goed rond om voor uzelf uit te maken wat u zoekt en mooi vindt. Vraag ook altijd naar de papieren (afstamming) van het dier.
 
Hoe oud worden alpaca’s?
Ze kunnen 20 tot 25 jaar oud worden.
 
Is het een pakdier?
Nee, dat is van origine de lama. De alpaca is eigenlijk het schaap van ZuidAmerika en worden gehouden vanwege de hoogkwalitatieve vachten. Ze kunnen wel een lichtgewicht rugzak dragen speciaal gemaakt voor de alpaca.
 
Is registratie verplicht?
Nee op dit moment is registratie niet verplicht. Het is wel verstandig om ze te chippen. Zelf registreren we de dieren bij de BAS (BritishAlpacaSociety) in Engeland, bij AAB (AlpacaAssociatieBenelux) en LAREU in Zwitserland.
 
Moet je een alpaca scheren?
Ja, om gezondheids- en welzijnsredenen is het belangrijk om alpaca jaarlijks te scheren. Zo kunt u veel problemen voorkomen zoals hittestress, huidziekten, achterstand in groei, vruchtbaarheidsproblemen, wolkwaliteit en hygiene.
 
Wat doe je met de vachten?
Eigenlijk levert de alpaca een zeer zachte haarvezel. Het bevat geen lanoline (wolvet) dat we kennen van schapenwol. Dit maakt dat het voor veel allergische mensen wel te verdragen is (hypoallergener). Alpacavezel is waterafstotend, thermoregulerend, en sterker dan andere wolsoorten. Het is lichter in gewicht en warmer dan schaap. Hoogkwalitatieve alpacavachten zijn beter dan kasjmier. Er is een grote verscheidenheid van kleuren beschikbaar.Alpacavachten worden verwerkt in kwalitatief hoogwaardige kledingstukken zoals maatpakken, jassen, rokken en sjaals. Truien van alpacwol zijn zacht, licht en warm. Ruwere vachten (er is verschil in fijnheid, zeker als de dieren ouder worden) worden ook wel in autostoelhoezen, tapijten of dekbedden verwerkt.
 
Op welke leeftijd kan de hengst bij een merrie?
Merries zijn geslachtsrijp tussen de 12 en 18 maanden met een minimum gewicht van 45 kilogram. Aangezien ze pas volwassen zijn op een jaar of 4, wil het niet zeggen dat ze ook op die leeftijd al gedekt moeten worden.
Hengsten kunnen sexuele interesse tonen vanaf een paar weken oud, maar zijn dan nog niet vruchtbaar. Tussen de 18 maanden en 3 jaar worden de hengsten geslachtsrijp op enkele uitzonderingen na die eerder of later zijn.
 
Hoe lang is de draagtijd?
De dracht van alpaca’s is gemiddeld 11 ½ maand. Maar kan wisselen van 10 tot ruim 12 maanden. Voordeel is dat ze overdag bevallen.
 
Hoeveel veulens krijgt een merrie per keer?
1 veulen, tweelingen zijn mogelijk, maar dit komt maar heel zelden voor (1:10.000)

Farm: Alpacas of the Lowlands

15 reacties

 1. Mudbox is a software for 3D sculpting and painting which eaccddcdaeebceab

 2. Woah! I’m really loving the templatetheme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that perfect balance between usability and visual appeal. I must say you have done a great job with this. In addition, the blog loads super quick for me on Firefox. Excellent Blog! cdkagfbfbddfaedg

 3. Un portrait robot de ton paillasson (bouhh c nul, je me mets moi-même au placard)?

 4. Specifically where web can a certified psyciatrist submit content or sites for them to become fashionable? dfcedgadefad

 5. Thank you for every other informative blog. The place else may just I get that type of info written in such a perfect means? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been at the glance out for such information. cgeebefafdabeegg

 6. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

 7. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

 8. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Awesome.

 9. A big thank you for your article.Thanks Again. Great. facdkcedfddddfdd

 10. Pingback:Google

 11. Pingback:Google

 12. Pingback:هاست

 13. Pingback:himedia

 14. Pingback:Little Lunch smoothie white

 15. Pingback:best gourmet coffee store in kona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *